Čuda pod Suvoborom

POSETA MINISTRA RASIMA LJAJIĆA KOŠTUNIĆIMA

Pre desetak dana u Koštunićima je boravio Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Pod Suvoborom su ga dočekali čestiti ljudi ovoga kraja srdačno. Takvi su, ne znaju drukčije

eko-selo-kostunici-poseta-ministra-vlade-srbije-1

Domaćin mu je bio general Jovan Čeković, rođeni Koštunićanin, ali i predsednikUdruženja domaćina Srbije, i prestoničke kompanije „Jomil” koja se već godinama trudi da preporodi ovaj kraj i zadrži mlade i školovane na selu nudeći im posao i izvesnost. A, kako im ide, ovih dana ne samo da se ne odlazi, već se sve češće i vraća, što je kod nas obrnut proces onom što nas je kao prokletstvo pratilo decenijama, i zbog toga ravno čudu. Ta kompanija uspešno nas predstavlja i u svetu sa najboljim što Srbija nudi, što je za ovu priču takođe važno.

General je ministra dočekao u glavnom zdanju Turističko rekreativnog centra „Momčilo Čeković“, poviše malog veštačkog jezera na Čemernici, usred etno sela što se skrasilo u prelepom kutku devičanski čiste prirode. Ne bez ponosa, obavestili su ministra da im sezona traje 365 dana i priznali da je tome doprinela akcija Vlade Srbije, odnosno njegovog ministarstva, da sa takozvanim vaučerima pomognu našim turistima i podstaknu domaći turizam. A uz to, i da će proširiti smeštajne kapacitete za još stotinak mesta jer im je u planu i izgradnja modernog spacentra sa svim pratećim sadržajima, te da sa radovima počinju čim pribave sve potrebne dozvole. A, ako država pomogne njihova nastojanja iz fondova koje je namenila ovakvim projektima, biće joj zahvalni ne samo Koštunićani, već i gosti jer će boraviti ovde, a ne po preskupim svetskim odre- dištima.

Dobrodošlica

Kao što ste i sami mogli da vidite tokom puta ovamo, ovo je oaza nedirnute prirode, čistog vazduha i savršene lepote, idealno mesto da čovek odmori i dušu i telo.

Možda je naša sreća što se Koštunići nalaze na obroncima Ravne Gore, a posleratna vlast se nije baš mnogo trudila da razvija ovaj kraj tako da sada u krugu od 30 km nema nijednog fabričkog dimnjaka koji bi ugrozio čistotu ove sredine.

Uvek sam smatrao da je sve ovo ovde previše lepo da bi ostalo pusto, i zato sam se sa svojim sardnicima upustio u razvoj turizma i razvoj proizvodnje zdrave hrane. Tako smo novac koji smo zarađivali po belom ili bolje reći po crnom svetu, ulagali ovde. Želeli smo da zadržimo mlade iz ovog kraja, a to smo jedino mogli tako što ćemo im obezbediti posao.

Kao rezultat tog dugogodiš- njeg ulaganja je sve ovo što ćete danas videti, kao i činjenica da su Koštunići postali izuzetno interesantna turistička destinacija i mi se evo već ove godine borimo da ugostimo sve turiste koji žele da nas posete i borave

Zahvalni smo za vaučere i smatramo da je taj program mnogo pomogao svim domaćim turističkim radnicima. Ovako je zvučala dobrodošlica domaćina Jovana Čekovića upućena uvaženom gostu.

Ako se iko zapitao zašto su Koštunići dva puta dobili „Turistički cvet“, zbog čega su 2011. godine proglašeni za šampione turizma i osvojili prestižno međunarodno priznanje „Stvaratelji stoleća”, a za inicijativu u privrednom stvaralaštvu… eto odgovora.

Ali na ovome se nije stalo. Da bi povećali smeštajne kapacitete i proširili turističku sezonu na 365 dana, u eko selu u Koštunićima su napravili idejni projekat za SPA centar od oko 3.500 m2, smeštajnog kapaciteta za 100 gostiju uz sve prateće sadržaje (bazen, saune, tursko kupatilo.itd.) i spremni su da započnu gradnju odmah nakon dobijanja potrebnih građevinskih dozvola

Druga prilika da iznenade, pa i da zadive gosta bilo je predstavljanje fabrike hrane „Grab“, koja se bavi preradom voća i meda sa ovog prostora i isključivo iz domaće radinosti, čime su zašli u još jedan resor ministra Ljajića u spoljnu i unutrašnju trgovinu. Jer, kad namire goste Turističko rekreativnog centra, ono što pretekne, a pretekne mnogo toga, iznose „na pijacu”, i domaću, i svetsku.

Pohvalili su se i građevinskom delatnošću, ali ne samo s etno selom izgrađenim u najle- pšem maniru našeg tradicionalnog neimarstva, već i sa značajnim objektima širom zemaljskog šara od velelepnog zdanja ambasade Republike Angole u Beogradu i modernog fudbalskog stadiona u Luandi, uz još nekoliko rezidenicijalnih objekata širom te prijateljske zemlje, pa do učešća u izgradnji monumentalne fontane na prestoničkom Trgu Slavija…

A onda o budućim planovima. Jer, kompanija „Jomil”, iako stoluje u prestonici, zapošljava radnike iz cele Srbije, pa im je dolazak visokog gosta zgodno legao za predstavljanje još nekih velikih planova na čije ostvarenje država može značajno da utiče, sasvim u skladu s pro- klamovanom politikom Vlade. A reč je o  izgradnji privrednih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom. Naime, „Jomil“jezapočeo saradnju sa kineskom državnom kompanijom „Zoomlion“, koja pri- pada klubu najvećih proizvođača traktora, kombajna i građevinskih mašina. Pa iako je mahom poljoprivredna zemlja, Srbija godinama nema fabriku traktora, a ukazala se prilika da se u saradnji sa kineskim partnerom pokrene njihova proizvodnja u sopstvenoj fabrici u Vrdniku. Bili bi to traktori koji bi sa kvalitetom potpuno odgovarali našim potrebama, a ako bi država osmislila način da ih oslobodi plaćanja carine, po uzoru na poljoprivredne mašine i delove koji se uvoze iz EU i Belorusije, ovi „Jomilovi”, vrdnički, s cenom bi pretekli uvozne, i bili taman po meri potreba i mogućnosti naših vrednih seljaka.

Svako dobro

Posle dvočasovnog druženja i obilaska gotovo celog komple- ksa eko sela Koštunići, uvaženi gost je ispraćen sledećim reči- ma:

Kao što vidite mi ne ostajemo samo na idejama, već radimo da sve naše ideje pretočimo u stvarnost.

Naše ideje i realizovane i one koje tek treba da se realizuju, apsolutno su korisne za državu Srbiju i njene građane. Mislimo da sve ono što smo uradili i želimo da uradimo, zaslužuje pažnju i svaku pomoć države. U tom smislu, pošto vidite sve ovo i saslušate ono što planiramo i šta je u toku realizacije, očekujemo od Vas da prenesete svoje utiske u Vladi, kako bismo dobili odgovarajuću pomoć i podršku u svakom smislu.

Ministru Rasimu Ljajiću je ovo bio prvi boravak u Koštunićima, ali po utiscima koje je odavde poneo sigurno ne i poslednji. A, što se domaćina tiče uvek je dobrodošao.

Autor:Miloš Lazić

Fotografije „Jomil“ doo

Tekst preuzet iz Takovskih novina (prilog PDF)