Etiopljani hoće srpsko naoružanje i tehnologije

Gornji Milanovac, Koštunići – Pre dve godine, Beogradska kompanija “Jomil“ otpočela je saradnju sa vojnom industrijom Etiopije, koja je izrazila zahtev i za nekoliko prenosa tehnologije iz srpske vojne industrije.

Već u prvim kontaktima pokazana je obostrana zainteresovanost za saradnju, što je rezultiralo potpisivanju Ugovora u vrednosti od oko pet miliona dolara i to za isporuku rezervnih delova, repromaterijala i hidraulično pneumatske opreme.

Gornji Milanovac Kostunici delegacija iz Etiopije 07062017 GZS 01

Etiopija želi da značajno poboljša svoju vojnu industriju pa je iz tog razloga prema kompaniji “Jomil” izrazila zahtev za nekoliko prenosa tehnologije iz srpske vojne industrije.

 

Pre svega je zainteresovana za program fabrike “Zastava” iz Kragujevca, tačnije za tansfer tehnologije proizvodnje pištolja, puškomitraljeza i snajperskih pušaka. Zainteresovani su i za prenos tehnologije za proizvodnju šlemova i zaštitnih prsluka.

 

Delegacija iz Etiopije, koja se nalazi u poseti Srbiji, posetila je fabriku “Zastava” iz Kragujevca i upoznala ih sa njenim programom i mogućnostima, kao i razvojni centar kompanije “Jomil” u Baćevcu kod Beograda gde se upoznala sa razvojem višenamenskog lakog oklopnog vozila 4×4 sa radnim nazivom “Palanca negra”, priborom za osvetljenjem nišanskih sprava za artiljerijska oruđa koje je delo “Jomilovih” stručnjaka, kao i modernizacijom tenka T-55.

Tesveja_Abera,_generalni_direktor_vojne_fabrike_Etio_plastik_industri_07062017_GZS

major Tesveja Abera, generalni direktor vojne fabrike “Etio plastik industri”, foto: Glas zapadne Srbije

“U Etiopiji postiji 16 fabrika vojne industrije. Došli smo u Srbiji kako bi smo uspostavili saradnju sa srpskim vojnim fabrikama i kompanijama koje se nalaze u ovom poslu. Očekujem da ćemo ostvariti saradnju koja je vezana za transfer tehnologija”, istakao je major Tesveja Abera, generalni direktor vojne fabrike “Etio plastik industri”.

Kompanija “Jomil” je od nadležnog ministarstva dobila adekvatne dozvole za pregovore o transferu određenih odbrambenih tehnologija.

Izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju “Zastava oružje”, Dragan Petrušić, kaže da je poznato da ta kragujevačka kompanija, osim što svoje proizvode plasira širom sveta, značajne napore čini u transferu tehnologija.

“S obzirom na tradiciju još od 1853. godine i zahteve koje je delegacije iz Etiopije iskazala, prošli smo pogone, prikazali im sve naše proizvode i utisak je da ima dosta mesta za saradnju uz uslov da obe države to adekvatnim papirima blagoslove”, rekao je Petrušić.

Dragan_Petrusic,_izvrsni_direktor_za_tehnicko-tehnoloske_poslove_i_proizvodnju_Zastava_oruzje_07062017_GZS

Izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju “Zastava oružje”, Dragan Petrušić, foto: Glas zapadne Srbije

Prema njegovim rečima, za sada je potvrđena saradnja za pištolj CZ-999.

“Jedan od aspekata je izvoz, ali još veći i bolji aspekt je trasfer tehnologija. Mi idemo dalje sa razvojem novih tehnologija, a one starije, proverene verzije proizvoda, transferišemo u zemlje koje su za to zainteresovane, a jedna od njih je i Etiopija. To je pravac u kome želimo i mi i oni da radimo dalje”, objasnio je Petrušić.

Gornji_Milanovac_Kostunici_delegacija_iz_Etiopije_07062017_GZS_02

U cilju sveobuhvatnog upoznavanja sa mogućnostima srpske namenske industrije u TRC “Momčilo Čeković” u Koštunićima, organizovana je prezentacija fabrika odbrambene industrije “Sloboda” Čačak, “Prva iskra” Barič, “Milan Blagojević” Lučani, “Tora plastik” Kragujevac i “Uno martin” Šabac.

 

Očekuje se da će poseta rezultirati novim značajnim poslovima, kako u izvozima gotovih proizvoda i repromaterijala, tako i u trasferu tehnologije.

Izvor:Glas zapadne Srbije