Koštunići – selo sa pet muzeja

Za Koštuniće kažu da je prvo ekološko selo u Srbiji koje je počelo da se bavi turizmom. To suvoborsko selo, najveće u opštini Gornji Milanovac, uskoro će će postati jedinstveno i po tome što će imati pet muzeja.Za Koštuniće kažu da je prvo ekološko selo u Srbiji koje je počelo da se bavi turizmom. To suvoborsko selo, najveće u opštini Gornji Milanovac, uskoro će će postati jedinstveno i po tome što će imati pet muzeja.

Da posetiocima turističko rekreativnog kompleksa, u koji sve više dolayze izletnici i turisti, dočaraju nekadašnji život, u Koštunićima je pripremljena jedinstvena etnološka postavka. Više od 1200 eksponata čine predmeti koje su stanovnici suvoborskih sela koristili u domaćinstvu i na njivi.

Eko selo Koštunići

Eko selo Koštunići

“Unikatni predmeti. Jedinstveni su po tome što su rađeni upravo rukom tog seljaka. nastajali su od nekih verovatno fabričkih proizvoda ili je on sam izmišljao, te prilagođavao svom životu i svojim potrebama”, kaže Dragan Pavlović iz Turističko rekreativnog centra.

Muzej kod dva Božidara, posvećen je dvojici zaslužnih umetnika iz ovog kraja. Da zadugo podseća na poznatog arhitektu Božidara Petrovića i slikara Božidara Prodanovića. Koštunići se muzejskom postavkom odužuju još jednom velikanu, velikom srpskom vojskovođi Živojinu Mišiću.

“Dom kulture se zove po Živojinu Mišiću jer je njegova majka Anđelija odavde iz Koštunića, a sva kolubarska bitka ustvari suvoborska bitka vođena je na prostoru Koštunića i pet, šest sela prema Rudniku tamo. Zato smo tu postavku tu i upriličili”, dodaje Pavlović.

Eko selo Koštunići

Eko selo Koštunići

U planu je otvaranje podruma suvoborske rakije ali i svojevrsne muzejske postavke sa kolekcijom pića iz skoro stotinu zemalja. U Koštunićima veruju da će tako upotpuniti nesvakidašnju ponudu za boravak na selu, a podsetiti na prošlost one koji su ostali da žive u tom kraju.

“Znači ta prošlost kak’a je bila, te starine, sa čim se služio narod, šta je im’o. Te preslice, bučuke i kojekak’e tamo šta je ono baš odlično, ono mi se dopada”, objašnjava Dragan Tomović iz Koštunića.

Za posetioce jedinstvenog kompleksa u Koštunićima uskoro se završava i kopija konaka kneza Miloša iz Gornje Crnuće, u kome će kažu oživeti i običaje iz doba kada je doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.