Kinezi na Ravnoj Gori

a1

Protekli vikend u Koštunićima, poseti TRC “Momčilo Čeković”, obeležila je trodnevna pansionska poseta 35 gostiju “od pet do pedesetpet godina” iz Kine. U razmaku od 15 dana, prvo ekološko selo u Srbiji, Koštuniće, pohode grupe iz dalekog istoka. Sve se događa posredovanjem Šo Junga. Mladog poslovnog čoveka koji već 12 godina živi u Beogradu i odlično je savladao naš jezik. Na padine Suvobora doveo je porodično svoje prijatelje i poslovne partnere.

a2

Nesvakidašnji gosti imali su nesvakidašnji turističko-panoramski pogled na “srpski Tibet” iz traktorske prikolice. Smešteni na klupe zastrte šarenicom, upoznali su nekoliko reljefno-istorijskih tačaka kroz turistički vremeplov. Crkva Svetog Đorđa i spomenik generalu Mihailoviću na Ravnoj Gori, proizvodnja zdrave hrane u fabrici “Grab” u Koštunićima, farme svinja, ovaca i goveda, “Čekovića mlin” (kako se pravi brašno za proju) čardak, crkva brvnara i Galovića aerodrom (uspomena na spašavanje savezničkih pilota).

a3

Sve ovo nabrojano začinjeno je gastronomskom ponudom čudesno srpsko-kineske kombinacije “prasetina-pirinač”. Gosti su prijatno iznenađeni “otvorenim vratima” svakog domaćinstva koje su posetili. Posle osvežavanja kupanjem na Čekovića brani, rekli su da nismo svesni svojih resursa i da će grupe dolaziti i dalje.

 a4

Saša Savović