Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, posetio Turističko rekreativni centar ‘’Momčilo Čeković’’

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, posetio je prošle subote, 27.maja 2017.godine, Turističko rekreativni centar ‘’Momčilo Čeković’’ i Fabriku za proizvodnju zdrave hrane GRAB u Koštunićima, selu koje svojom prirodnom lepotom dominira u ovom kraju Srbije i šire.

Rasim Lajic i General Jovan Cekovic
Dočekao ga je Jovan Čeković, general u penziji, predsednik „Udruženja domaćina Srbije“ i predsednik kompanije JOMIL, poznat kao idejni tvorac eko etno sela Koštunići.
Domaćin je uvaženom gostu predstavio usluge ovog etno turističkog kompleksa (uključujući i projekat izgradnje SPA centra), proizvode Fabrike GRAB koja se bavi preradom voća i meda i sključivo sa ovog područja, kao i aktuelne projekte firme JOMIL doo, najveće u JOMIL grupaciji (uključujući i buduću saradnju sa Kinom na proizvodnji traktora).

Koštunići su deo civilnog programa beogradske kompanije „Jomil“, poznate kao bitnog partnera u opremanju kopnene vojske Republike Angole. Taj program se sve više širi i na redu je ambiciozan poduhvat koji je predsednik kompanije Jovan Čeković nazvao „srpski traktor na kineski način“.

– Započinjemo saradnju sa kineskim proizvođačem traktora, kombajna i građevinskim mašina „ZOOMLION“, jednom od najvećih te vrste u Kini. Odlučili smo da, u Vrdniku kod Rume, obnovimo proizvodnju koja je u Srbiji ugašena. Imamo već spremljenu halu od 8.500 kvadratnih metara. U početku bismo sklapali traktore od uvezenih elemenata, a kasnije i sami proizvodili većinu ključnih komponenata. Traktori iz zajedničke fabrike, u kojoj je „Jomil“ većinski vlasnik, biće kvalitetni i cenom dostupni domaćim kupcima – rekao je Čeković ministru.

Srbija uvozi traktore iz EU i Belorusije oslobođene carine, a carina na kineske traktore jače od 50 konjskih snaga je 15 odsto. U „Jomilu“ ističu da bi trebalo nešto menjati. Na primer, da se smanji ili ukine carina za uvoz komponenata od kojih bi se u Vrdniku sklapali traktori. Zato je neophodna pomoć državne administracije. „Jomil“ želi da se buduća fabrika nađe kao tema privrednih razgovora dveju država. To je i predočeno ministru Rasimu Ljajiću koji je rekao da uskoro predstoji njegov odlazak u Kinu i da će se, između ostalog, i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora.

eko-selo-kostunici-poseta-ministra-vlade-srbije

Ministru trgovine i turizma je predstavljen projekt SPA centra koji bi turističku sezonu pod Ravnom gorom proširio na svih 365 dana. Centar bi bio lociran na 3.500 kvadrata, sa smeštajnim kapacitetom za oko stotinu gostiju u jednoj turi, sa bazenima za zimsko kupanje, saunama, turskim kupatilima. I ovaj projekt očekuje pomoć iz državnog fonda opredeljenog za razvoj turizma i, svakako podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srbije.

eko-selo-kostunici-poseta-ministra-vlade-srbije-1